banalne zadanie którego nie umię zrobić
alexxx098769876986765885352958: elo,czy może mi ktoś pomóc?
mam zadanie :
wyznacz liczbę oznaczoną na osi liczbowej literą C jeśli A=
23 a B=
34
proszę takze o wyjaśnienie tego bo nie bardzo kumam

dzięki za rozwiazanie
11 sty 18:35
bartek: moze by jakis rysunek do tego

?
11 sty 18:38
alexxx098769876986765885352958: no tak
11 sty 18:40
alexxx098769876986765885352958:
11 sty 18:42
sssss: to przerysuj nam , bo bez niego nie da rady
11 sty 18:42
alexxx098769876986765885352958: już
11 sty 18:44
11 sty 18:44
alexxx098769876986765885352958: niewiedziałem ze to proporcje

dzieki
11 sty 18:44
alexxx098769876986765885352958: co ja mówie nie proporcje tylko rozwiniędzie
11 sty 18:44
sssss: To nie proporcje

Zwykle roszerzanie ulamka.
11 sty 18:45
alexxx098769876986765885352958: ale momento?
dlaczego 812 ?
23 = bo mnoze przez 4 a w drugim mnoze przez 3 ? i tyle ?
11 sty 18:46
alexxx098769876986765885352958: hahha ale ciemnota ze mnie :{ nie wiem co dalej ze mną bedzie z tą matmą ,
11 sty 18:46
sssss: Tak, sprowadzasz do wspolnego mianownika, zeby sprawdzic o ile sie zwieksza kazdy ulamek idac w
| | 1 | |
prawa strone na osi. jesli b jest mniejsze od a o |
| to znaczy ze c bedzie wieksze od b |
| | 12 | |
11 sty 18:47
sssss: Staraj sie robic jak najwiecej zadan, a tak tragicznie nie bedzie
11 sty 18:48
alexxx098769876986765885352958: ale zryte
11 sty 18:48