oblicz n
Karola2904: Wiadomo, że (n+2)! = 30(n!), gdzie n należy do liczb naturalnych. Oblicz n.
Proszę o pomoc i objaśnienia.
19 lis 19:22
Jack:
(n+2)! = n!(n+1)(n+2)
po podzieleniu obustronnie przez n! otrzymujemy
(n+1)(n+2) = 30
19 lis 19:24
Adamm: (n+2)!=(n+2)(n+1)n!
(n+2)(n+1)=30=5*3*2
stąd już łatwo, n+1=5, n=4
19 lis 19:24
===:
n!(n+1)(n+2)=30(n!)
n2+3n−28=0 itd
19 lis 19:27
Karola2904: skąd miałam wiedzieć, że (n+2)!=(n+2)(n+1)n!

?
proszę objaśnijcie mi to jakoś jak krowie na rowie bo nie rozumiem, naprawdę
19 lis 19:27
19 lis 19:29
Jack:
wiesz co to silnia?
5! = 5*4*3*2*1
4! = 4*3*2*1
zatem
5! = 5 * 4!
itd
zatem n! = n * (n−1) * (n−2) * ... * 3 * 2 * 1
(n+1)! = (n+1) * n * (n−1) * (n−2) * ... * 3 * 2 * 1
(n+1)! = (n+1) * n !
(n+2)! = (n+2) * (n+1)!
mozna tez zapisac
(n+2)! = (n+2)(n+1)n!
w zaleznosci czego szukamy
19 lis 19:30
Mila:
10!=1*2*3*4*5*6*7*8*9*10=
=8!*9*10
albo
=5!*6*7*8*9*10
19 lis 19:31
Adamm: silnia jest jak ciąg określony rekurencyjnie
n!= 1 dla n=1 lub n=0
n*(n−1)! dla n≥2
19 lis 19:32
Karola2904: na zwykłych liczbach to rozumiem ale jak pojawia się to np. (n+2)! to nie do końca.
19 lis 19:46
Adamm: to jest zwykła libcza
19 lis 19:46
Adamm: liczba
19 lis 19:46
Karola2904: ech, głąbem być...
ale dzięki za pomoc, jest już trochę jaśniej. może będzie jakiś prosty przykład na kolokwium
19 lis 19:51
Adamm: czemu od razu głąbem...
trochę więcej wiary w siebie
19 lis 19:52
Karola2904: po prostu czasem CIĘŻKO mi coś zrozumieć jak ktoś mi tego nie wytłumaczy dobrze
19 lis 20:07