logarytmy
kebab: LOGARAYTMY
nie wiem za bardzo jka to dokonczyc
2log3 + 3log2
log109 + log108 = log1072 =x
10x=72
3log4 − 4log2
log1048 + log1016 = log103 =x
10x=3
19 lis 19:21
Adamm: ?
19 lis 19:22
kebab: mam obliczyć
a) 2log3 + 3log2 gdzie 3 i 2 to l. logarytmowana
b) 3log4 − 4log2 gdzie 4 i 2 to l. logarytmowana
19 lis 19:24
Jack: to sa jakies przyklady czy to wszystko to jedno rozwiazanie?
czego szukamy?
bo jedyne co to chaos widze
19 lis 19:24
Jack:
a)
2log3 + 3log2 = log9 + log 8 = log 72
19 lis 19:25
Adamm: nie musisz pisać podstawy, oznacza się log dla prostoty
2log3+3log2=log72 i tak to możesz zostawić bo to liczba niewymierna
z drugą tak samo
19 lis 19:26
kebab: polecenie : Oblicz
wiem ze jak logarytm nie ma napisanej podstawy to znaczy ze ona jest rowna 10
czyli log 72 = log1072 i teraz nie mam pojęcia do jakiej potęgi podnieść 10 żeby wyszlo 72
19 lis 19:27
kebab: aha dobra
19 lis 19:27
Jack: log1072 jest wynikiem.
Koniec
nic z tym nie robisz
19 lis 19:28
kebab: Pomożecie z tym?
wyznacz X
| | 1 | | 1 | | 3 | |
logx = |
| log 5,4 − |
| log 1 |
| |
| | 2 | | 3 | | 5 | |
19 lis 19:47
Adamm: skorzystaj z tego że
logx=logy ⇔ x=y
czyli jeśli logarytmy o równych podstawach są równe to ich wnętrza też muszą być równe,
innymi słowy sprowadź do jednego logarytmu
19 lis 19:48
Adamm: | 1 | | 1 | | 3 | |
| log5,4− |
| log1 |
| = log√5,4−log3√8/5= |
| 2 | | 3 | | 5 | |
= log(
√5,4/
3√8/5)
więc x=
√5,4/
3√8/5
19 lis 19:50
kebab: tak mi wyszło, dzięki
19 lis 19:54
kebab: pomóżcie jeszcze z tym proszę
Oblicz:
| | √12 | |
a) log36−log3√12 teraz zrobiłem log3 |
| i dalej nie wiem |
| | 2 | |
19 lis 20:24
5-latek: √12= √4*√3= 2√3
19 lis 20:25
5-latek: =0,5
19 lis 20:29
kebab: dzięki a tu mam udowodnić podaną róność
logab= 3loga3b
19 lis 20:40
Adamm: | | 3logb | | logb | |
3loga3b= |
| = |
| =logab |
| | loga3 | | loga | |
19 lis 20:41
5-latek: Prosze skorzystac ze wzoru
19 lis 20:43
kebab: To zrobiłem tak:
log
amb = log
a m
√b − to jesst pierwiastek b stopnia m
| log b | | 1 | |
| / *1 |
| raz jeden podniesiony do potegi ulamkowej 1/m |
| log am | | m | |
| | log m√b | |
= |
| = loga m√b |
| | log a | |
19 lis 20:51