wartość bezwzględna
Degra4: Witajcie mam problem z poprawnością odp do poniższego zadania:
IIx+2I−3I = 1
D: Ix+2I −3 ≥ 0 v Ix+2I −3 <0
Ix+2I −3 = 1 v Ix+2I +3 = 1
D: x+2 ≥ 0 v x+2 < 0 v x+2 ≥ 0 v x+2 < 0
x1=2 v x2= −6 v x3=−4 v x4=0
x3 i x4 są sprzeczne ze swoją dziedziną więc zostają wykluczone jako rozwiązania. Końcowy
zapis powinien wyglądać x∊{2,−6}, lecz w książce wszystkie 4 x są uznane za poprawne. Po
czyjej stronie występuje błąd ?
19 lis 18:33
Eta:
Tu nie określa się "Dzieciny" bo i po co?
( nie masz x w mianowniku i nie masz pierwiastków parzystego stopnia
19 lis 18:36
Jerzy:
Ix+2I − 3 = 1 lub Ix+2I − 3 = −1
Ix+2I = 4 lub Ix+2I = 2
x + 2 = 4 lub x + 2 = − 4 lub x + 2 = 2 lub x + 2 = −2
x = 2 lub x = −6 lub x = 0 lub x = − 4
19 lis 18:37
Eta:
x=2 v x= −6 v x= −4 v x= 0 −−− to są rozwiązania tego równania
co możesz sprawdzić samodzielnie
19 lis 18:37
Jerzy:
Eta ... nie przepisuj moich rozwiązań
19 lis 18:38
Eta:
19 lis 18:40
Jerzy:
Miałem przypadek, gdzie dzieciak napisał w komentrzu ...."zgapiłeś ode mnie"
19 lis 18:41
Degra4: Ok, zapamiętam kiedy stosować dziedzinę
19 lis 18:44