matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
Marzena:
Oblicz granicę podanego ciągu: lim(
√
n
2
+n
−
4
√
n
4
+1
) n−>
∞
19 lis 18:27
Adamm:
n
2
+n−
2
√
n
4
+1
√
n
2
+n
−
4
√
n
4
+1
=
=
√
n
2
+n
+
4
√
n
4
+1
n
4
+2n
3
+n
2
−n
4
−1
=
=
(
√
n
2
+n
+
4
√
n
4
+1
)(n
2
+n+
2
√
n
4
+1
)
n
3
(2+1/n−1/n
3
)
=
n
3
(
√
1+1/n
+
4
√
1+1/n
4
)(1+1/n+
2
√
1+1/n
4
)
n
3
(2+1/n−1/n
3
)
1
lim
=
n
3
(
√
1+1/n
+
4
√
1+1/n
4
)(1+1/n+
2
√
1+1/n
4
)
2
19 lis 18:50
Marzena:
Dziękuję
19 lis 19:15