wyznacz wartość parametru m
Ania52: Wyznacz wartość parametru m, dla których prosta określona równaniem:
(m+5)x−3y+2=0 przechodzi przez I, II i III ćwiartkę ukł. współrzędnych
19 lis 18:24
Jack:

itd itd
19 lis 18:27
Ania52: ale jak wyznaczyć wartość parametru m?
19 lis 18:29
Jack: podsumowujac, wspolczynnik a>0

zatem (m+5)x − 3y + 2 = 0
3y = (m+5)x + 2
(m+5) > 0
m > − 5
19 lis 18:29
Eta:

y=ax+b spełnia warunki zadania gdy:
funkcja rosnąca i wykres przecina oś Oy powyżej osi Ox
zatem a>0 i b>0
19 lis 18:30
Puma: A Ty Jack narysowales prosta ktora przechodzi przez poczatek ukladu wspolrzednych i ktora
nie spelnia warunku zadania .
19 lis 18:32
Ania52: Dzięki!
19 lis 18:37