Pole elipsy
Lena: Jak policzyć pole takiej elipsy: x2 + y2 − xy + 2x + 2y − 2 = 0?
19 lis 17:36
PW: Najpierw pokazać, że to jest elipsa.
Potem sformułować poprawnie pytanie.
Okrąg nie ma pola, koło ma pole.
19 lis 17:43
jc:
(x+2)2+(y+2)2−(x+2)(y+2) = 6
Przesuwamy
x2+y2−xy=6
Teraz wystarczy znaleźć półosie
x=y, x2=6, a=2√6
x=−y, 3x2=6, b=2√2
Pole = π ab =8√3 π.
Sprawdź!
19 lis 17:54
Lena: DZIĘKI WIELKIE
19 lis 18:12
jc: A znasz prawidłową odpowiedź?
19 lis 18:23
Lena: Oj, pole powinno wyjść dwa razy mniejsze :c
19 lis 18:26
jc: Jasne, już widzę błąd
Punkt (√6,√6) leży w odległości 2√3 od punktu (0,0)
(pomnożyłem przez 2 zamiast przez √2)
Pierwsza półoś a=2√3.
Przy drugiej ten sam błąd: b=2.
Teraz pole = π ab = 4 √3
Rozważana elipsa jest nachylona pod kątem 45 stopni do poziomu.
Dlatego szukam na niej punktów (x,x) i (x,−x).
19 lis 18:34
Lena: Teraz wszystko jasne i się zgadza, jeszcze raz bardzo dziękuję
19 lis 18:55