Równania stycznych
Majk: Napisz równania stycznych do wykresu funkcji f(x) = 2x2 − 5x + 1, przechodzących przez punkt
P(2; −3).
Wyznaczyłem z pochodnych jedną styczną o równaniu: y = 3x − 12, aczkolwiek nie wiem, czy jest
to jedyna styczna i jak wyznaczyć drugą (jeżeli istnieje).
19 lis 17:30
Puma:

cos jednak nie tak
19 lis 17:33
Majk: 3x−9, pomyliłem się przy przepisywaniu
19 lis 17:34
Puma:

Ale dalej prosta nie jest styczna do wykresu sprawdz obliczenia
Widzisz ze jeszcze jedna musi byc
19 lis 17:38
Jack:
Styczna do wykresu przechodzaca przez P(2, −3).
Wykres funkcji to 2x2 − 5x + 1
Niech nasza styczna bedzie styczna do wykresu w punkcie (xo, f(xo))
czyli w punkcie (xo, 2xo2 − 5xo + 1)
wtedy wspolczynnik kierunkowy stycznej to pochodna w punkcie xo
zatem
f '(x) = 4x − 5
f '(xo) = 4xo − 5
zatem rownanie stycznej to : (korzystamy z rownania prostej czyli y = a(x−x1) + y1)
y = 4xo − 5(x − xo) + 2xo2 − 5xo + 1 = 4xo − 5x + 5xo + 2xo2 − 5xo + 1
y = −5x + 2xo2 + 4xo + 1
jednakze ta styczna przechodzi przez punkt (2, −3)
zatem podstawiamy wspolrzedne tego punktu
−3 = −5*2 + 2xo2 + 4xo + 1
7 = 2xo2 + 4xo + 1
2xo2 + 4xo − 6 = 0 /:2
xo2 + 2xo − 3 = 0
rozwiaz to rownanie i otrzymasz 2 takie proste.
19 lis 17:46
Eta:
19 lis 18:14
Eta:
@Jack
równanie stycznej : y=(4xo−5)(x−xo)+2xo2−5xo+1 P(x,y) ⇒ x=2 y= −3
......................
xo2−2xo+3=0
19 lis 18:18
Jack: tak , faktycznie, pardon
20 lis 16:52