wykaż że
katix: wykaż że dla każdej liczby naturalnej m i n≠0 wartość wyrażenia n4 + n3 + n2 + n / n3 + n
19 lis 17:22
katix: ... że wartość wyrażenia jest liczbą naturalną
19 lis 17:23
katix: ... że wartość wyrażenia jest liczbą naturalną
19 lis 17:23
Eta:
Pewnie taki ma być zapis : (n
4+n
3+n
2+n)/(n
3+n)
licznik : n
3(n+1)+n(n+1) = (n+1)*(n
3+n)= n(n+1)(n
2+1)
mianownik : n(n
2+1)
19 lis 17:26
Jack: ja tam "m" nie widze.
| n4 + n3 + n2 + n | | n(n3 + n2 + n + 1) | |
| = |
| = |
| n3+n | | n(n2+1) | |
| | n3 + n2 + n + 1 | | n2(n+1) + 1(n+1) | |
= |
| = |
| = |
| | n2+1 | | n2 + 1 | |
zatem wartosc wyrazenia jest liczba naturalna
19 lis 17:27
katix: dziękuję
19 lis 17:48