moduły.
koot: Mam do rozwiązania równanie: ||x−2|+x|=4. Wynik wynosi 3. Problem w tym, że mnie wyszły dwa
wyniki: 3 i −1. Nie wiem, dlaczego drugi wynik jest nieprawidłowy.
19 lis 16:31
Jerzy:
Bo źle liczysz.
19 lis 16:35
koot: Dobrze, więc jak powinienem liczyć?
19 lis 16:41
Jerzy:
⇔ Ix−2I + x = 4 lub Ix−2I + x = − 4
⇔ 1) Ix−2I = 4 − x lub 2)Ix−2I = − x − 4
Taraz:
1) złozenie: 4 − x ≥ 0 i x − 2 = 4 − x lub 4 − x = − x + 2
2) załozenie; −x − 4 ≥ 0 i x − 2 = −x − 4 lub x − 2 = x + 4
19 lis 16:41
Jack: ||x−2|+x| = 4
|x−2| + x = − 4 lub |x−2| + x = 4
|x−2| = − 4 −x lub |x−2| = 4−x
x−2 = −4−x lub x−2 =4+x lub x−2 = 4− x lub x−2 = x−4
x = −1 lub −2=4 (sprzeczne) lub x=3 lub −2=−4 sprzeczne
stad Ci wyszlo x= − 1 , x=3
pytanie gdzie jest blad?
a no chociazby tutaj (czegos brakuje)
|x−2| = − 4 −x
Odp. brakuje nam zalozenia.
skoro po lewej mamy |x−2| to po prawej musi byc liczba ≥ 0 (bo wartosc bezwzgledna nie da nam
wyniku ujemnego)
stad musi byc zalozenie
−4 − x ≥ 0 czyli x ≤ − 4
zatem −1 nie jest rozwizaniem, bo −1 nie jest ≤ − 4.
Drugie zalozenie to do tego |x−2| = 4−x
4−x ≥ 0, zatem x ≤ 4
wiemy, ze 3≤4 zatem odp. 3 jest prawidlowa.
Podsumowujac wszystkie rozwiazania, jedynym rozwiazaniem jest x=3.
19 lis 16:44
Jerzy:
1) x ≤ 4 i [ 2x = 6 lub 4 = 2] ⇔⇔ x = 3
2) x ≤ −4 i [ 2x = −2 lub −2 = 4] ⇔ brak rozwiązań.
Odp: x = 3
19 lis 16:47
koot: Jack, Jerzy, dzięki wielkie 😊
19 lis 16:48