Podobnie trójkąta
pogoda:

3. Trójkąt ABC przecięto prostą równoległą do boku AB, otrzymując trójkąt i trapez. Trókąt ABC
ma pole równe 54 . Pole wyciętego trapezu wynosi
A) 40,
B) 25,
C) 39,
D 24
Proszę dokładnie obliczyć!
19 lis 16:09
Eta:
Żadna odpowiedź nie pasuje
Przy tych danych
| 39*54 | |
Odp: P(trapezu)= |
| = .... |
| 64 | |
19 lis 16:28
19 lis 17:16
Eta:
Napisałeś P(ABC)=54 a ja widzę,że P=
64
| 39*64 | |
zatem P(trapezu)= |
| = 39 |
| 64 | |
Odp: C)
19 lis 17:21
Jack:
| 8 | |
Trojkaty ABC i CDE sa podobne w skali |
| |
| 5 | |
zatem
PABC | | 8 | | 64 | |
| = ( |
| )2 = |
| |
PCDE | | 5 | | 25 | |
| PABC * 25 | | 64 * 25 | |
PCDE = |
| = |
| = 25 |
| 64 | | 64 | |
Pole trapezu = P
ABC − P
CDE = 64 − 25 = 39
19 lis 17:25
Eta:
| 25 | | 39 | |
P(trapezu)= 64− |
| *64= |
| *64= |
| 64 | | 64 | |
19 lis 17:28
pogoda: Przepraszam. Nie zauważyłem . Poprawna 64. Ale dziękuję
19 lis 17:35