nierówność
ja: rozwiąż
(x2+8x+16}x−3≤1
19 lis 15:44
Eta:
x2+8x+16= (x+4)2
dla x+4 >0 funkcja rosnąca
to (x+4)2x−6≤(x+4)0 ⇒ 2x−6≤0 i x+4>0 ⇒ ............ x∊(−4, 3)
teraz dla 0< x+4 <1
dokończ..............
19 lis 16:47
piotr: (0≤x2+8x+16≤1 ∧ x−3≥0) ∨ (1<x2+8x+16 ∧ x−3<0)
⇒(x∊∅) ∨ (x < −5 ∨ −3 < x < 3) ⇒x < −5 ∨ −3 < x < 3
19 lis 16:52
Jack:
x2+8x+16 = (x+4)2
((x+4)2)x−3 ≤ 1
(x+4)2x−6 ≤ (x+4)0
Rozpatrujemy 3 przypadki
1o dla x+4 < 1 i x+4 > 0 (czyli dla x+4 ∊ (0;1))
2o dla x+4 = 1 lub x+4 = − 1 (czyli dla |x+4| = 1)
3o dla x+4 > 1 (dla x+4 < − 1 nie ma sensu, gdyz nic z tego nie wyniknie)
1o dla |x+4| < 1
czyli dla x+4 > −1 i x+4 < 1
czyli dla x > − 5 i x < − 3
czyli dla x ∊ (−5;−3) (Podstawa jest < 1 wiec zmieniam znak nierownosci)
2x−6 ≥ 0
x ≥ 3
czesc wspolna to zbior pusty zatem brak rozw. w tym przedziale.
2o dla |x+4| > 1
czyli dla x > − 3
czyli dla x ∊ (−3;∞) (Podstawa > 1 zatem nie zmieniamy znaku nierownosci)
2x − 6 ≤ 0
x ≤ 3
czesc wspolna przedzialow to x ∊ (−3;3>
3o dla |x+4| = 1
czyli dla x+4 = 1 lub x+ 4 = − 1
czyli dla x = − 3 lub x = − 5
1−6 ≤ 1 lub 1−8 ≤ 1
1 ≤ 1
te nierownosci sa zawsze spelnione, czyli x=−3 , x=−5 sa rozwiazaniami.
czyli ostateczne rozwiazanie to x ∊ <−3;3> U {−5}
19 lis 16:55
Eta:
Sorry

zamiast x+4 >0 powinnam napisać x+4 >1
19 lis 16:57
piotr: −5, 3, 3 również spełniają nierówność, czyli:
x ≤ −5 ∨ −3 ≤ x ≤ 3
19 lis 17:00
Jack: mam kilka bledow w poscie
1) zamieniony drugi z trzecim przypadkiem
2) dla x+4>1 powinno byc a nie |x+4| >1
3) nie jestem pewien co do |x+4| = 1, bo cos mi tu nie pasuje
19 lis 17:00