Oblicz
katix: Przekątne AC i BD przecinają się w punkcie S i dzielą kąt na cztery trójkąty: ΔABS o polu a,
ΔBCS o polu b, ΔCDS o polu c i ΔDAS o polu d. Z liczb a,b,c,d Utwórz proporcje i udowodnij
jej prawdziwość .Oblicz pole czworokąta ABCD wiedząc że d= 120 cm2 c= 108 cm2 i b =81cm2
19 lis 15:18
Eta:
| | h*|AS| | | h*|CS| | |
a= |
| i b= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | w*|AS| | | w*|CS| | |
c= |
| i d= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a | | h | | b | | h | |
to: |
| = |
| i |
| = |
| |
| | c | | w | | d | | w | |
| | c*b | |
2 część zadania : a= |
| = ..... |
| | d | |
P(ABCD)= a+b+c+d= .................
19 lis 17:19