:)
Metis: jc
Mogę prosić o twoją pomoc w jednym zadaniu z fizyki?
19 lis 15:08
jc: Co masz ciekawego?
19 lis 17:20
19 lis 17:47
19 lis 17:51
Jack:

nie chcialbym przeszkadzac, ale nie trzeba tej sily rozlozyc na skladowe, np tak?
19 lis 18:05
Metis: Tak, ale nie pamiętam już tego z LO
19 lis 18:06
jc: Patrzymy na punkt końcowy belki.
L = wartość siły z jaką ciągnie lina.
B = wartość siły z jaką odpycha belka.
P = zaczepiony ciężar.
α = kąt pomiędzy pionem a liną (liczony tak, jak dla belki)
β = kąt pomiędzy pionem a belką (jak na rysunku)
Równowaga sił
L cos α = B cos β (siły poziome)
L sin α + P = B sin β (siły pionowe)
Rozwiązanie:
L (cos α sin β − sin α cos β) − P cos β = 0
L = P cos β / sin(β − α)
Podobnie znajdujesz B.
19 lis 18:13
jc: Może nie siły poziome/pionowe, tylko poziome/pionowe składowe sił.
19 lis 18:15
Metis:
A czy sformułowanie "siła działająca W ... " jest prawidłowe? Czy siła działająca NA
?
19 lis 18:17
jc: Ja bym powiedział: siły działające na punkt (w naszym zadaniu punkt na końcu belki).
19 lis 18:22
Metis: A do czego potrzebne mi B ?
L = P cos β / sin(β − α)
więc wszystko tutaj mamy podane
P=10kN
19 lis 18:28
Metis: Chyba, że źle patrzę.
19 lis 18:31
jc: Nie interesuje Cię siła z jaką ściskana jest belka? To jest właśnie B.
19 lis 18:36
Metis: Odpowiedzią będzie wypadkowa sił L i B?
19 lis 18:37
Metis: Możesz narysować mi poglądowy rysunek bo jakoś tego nie widzę.
19 lis 18:37
jc:
19 lis 18:41
jc: Zamień litery α, β!
19 lis 18:42
Metis: OK , korzystałem ze złego rysunku!

Dzięki Wielkie
jc, teraz rozumiem.
19 lis 18:44
Metis:

tylko jeszcze te kąty:
α= kąt pomiędzy pionem a liną (liczony tak, jak dla belki)
β = kąt pomiędzy pionem a belką (jak na rysunku)
zgadza się?
19 lis 18:53
jc:
19 lis 18:59
Metis: Dzięki Wielkie
19 lis 19:00
Metis: Tylko co potem gdy obliczę i L i B ?
19 lis 19:05
Metis: Złożyć je metodą równoległoboku i obliczyć wypadkową?
19 lis 19:09
jc: Oj, pomyliłem trochę. Powinno być tak
L sin α = B sin β (siły poziome)
L cos α + P = B cos β (siły pionowe)
Wtedy
L sin(α − β) = P sin β
B sin(a − β) = P sin α
Ale sprawdź lepiej.
19 lis 19:13
jc: A co właściwie chcesz znaleźć?
19 lis 19:13
Metis: Obliczyć wartość siły działającej w pręcie
19 lis 19:14
jc: Czyli siłę, z jaką ściskana jest belka (pręt).
B = P sin α / sin(α − β)
Podstaw liczby i będziesz miał wynik.
19 lis 19:16
Metis:

I rysunek wygląda tak:
19 lis 19:20
Metis: Wynik się zgadza

Dzięki!
19 lis 19:25
jc: Zamień na rysunku literę B z literą L.
19 lis 19:26
Metis: ok, mój błąd.
19 lis 19:27
Metis: A z jakiego prawa korzystamy układając te równania :
L sin α = B sin β (siły poziome)
L cos α + P = B cos β (siły pionowe)
19 lis 19:34
jc: Suma sił działających na koniec pręta = 0 (przecież nie przyspiesza).
Suma składowych poziomych = 0.
L sin α − B sin β = 0
Suma pionowych składowych = 0
L cos α − B cos β + P = 0
19 lis 19:45
Metis: To jasne, tylko nie widzę czemu możymy wektor L * sin α itd.
19 lis 19:48
jc: Nie wektor, tylko długość wektora.
19 lis 19:49
Metis: Długość wektora
19 lis 19:50
Metis: Możesz mi jc wyjaśnić jak zapisujesz równość tych sił?
Nie wiem skąd te iloczyn sinusów kątów i długości wektorów, nie widzę tego.
19 lis 20:04
jc: Narysuj w układzie współrzędnych wektory
(0, −P)
(−L sin α, − L cos α)
(B sin β, B cos β)
A potem przyrównaj sumę do zera.
19 lis 20:10
Metis: Jesteś za dobry
jc 
Dawno nie miałem do czynienia z wektorami i tego nie rozumiem.
Powtórze sobie wszystko i wtedy wróce do tego zadania.
19 lis 20:16
jc: Miałeś już liczby zespolone?
Miałeś postać trygonometryczną liczby zespolonej?
To jest dokładnie to samo.
W zadaniu trochę inaczej mierzymy kąty: od pionu, nie od poziomu.
Tak wyglądałoby to na płaszczyźnie zespolonej:
−iP
−L(sin α + i cos α)
B (sin β + i cos β)
19 lis 20:24
Metis: Miałem

Ale nie wiem czemu długość tego wektora załóżmy L mnożymy razy sin kąta akurat α , nie widzę
trójkąta który rozpatrujemy.
19 lis 20:27
jc:
19 lis 20:31