pomocy(
Julia : Wielomian w(x)=x3+7x2−2x−14 po rozłożeniu na czynniki ma postać :
a) w(x)= (x2+2)(x+7)
b) W(x)= (x+7)(x+2)(x−2)
c) W(x)=(x+7)(x−√2)(x+√2)
d) W(x)=(x−7)(x−√2)(x+√2)
11 sty 18:18
Eta:
w(x) = x
2( x+7) −2( x+7)= (x+7)(x
2 −2)= (x+7)( x−
√2)(x+
√2)
podaj teraz poprawną odp .
11 sty 18:20
sssss: Tu masz co pokolei zrobilem, jesli masz wiecej takich zadan , sprobuj je sama zrobic, a jak
dalej nie bedzie wychodzilo to pisz

W(x)=x
3 + 7x
2 − 2x −14
W(x)=x
2(x+7) −2(x+7)
W(x)= (x+7)(x
2 − 2) −−− wzor skroconego mnozenia
W(x)= (x+7)(x+
√2)(x−
√2)
11 sty 18:22
Julia : c)
Inne zadanie

Dziedziną funkcji f(x) = 1−x przez
√−x+6 jest
a) (−
∞;−6)u (6;
∞)
b)(−
∞;6>
c)(−
∞;6)
d)(−
∞;−6>
11 sty 18:25
Julek:
−x+6>0
6>x
x∊(−∞; 6), odpowiedz C
11 sty 18:27
Eta:
pod pierwiastkiem nie może być liczba ujemna i
i w mianowniku nie może być zero
ztem wyrazenie pod pierwiastkiem > 0
więc Df: −x +8 >0 => −x >−6 / : (−1)
to x < 6 => x€ ( −∞, 6)
odp: c)
11 sty 18:30
Julia : mam jeszcze do zrobienia 6 zadań

pomożecie
11 sty 18:32
sssss: Jak bedziemy w stanie
11 sty 18:38
Julia : Rozkład wielomianu W(x)=x3−2x2−16x+32 na czynniki liniowe to:
a) (x−4)(x−4)(x−2)
b)(x−4)(x−2)(x+4)
c) (x+4)(x+2)(x+4)
d) (x−4)(x+4)(x+2)
11 sty 18:42
Eta:
odp b)
podobnie rozłóż jak poprzedni przykład
11 sty 18:47
Julia : aha ok będę wiedziała już

kolejne zadanie

Zbiór R\{−3;0;2} jest dziedziną wyrażenia
a) x
2+3x+1 przez x
2+x−6
b) x
2−x−2 przez x
3+5x
2+6x
c) 3x+2 przez x(x−2)(x−3)
d)2x+1 przez x(x−2)(x+3)
11 sty 18:58
Julia : pomocy
11 sty 19:03
sssss: odp : d)
Poniewaz dziedzine oblicza sie obliczajac pierwiastki wyrazenia w mianowniku. w podpkt.d w
mianowniku jest : x(x−2)(x+3), czyli 0,2,−3. Czyli dziedzina D ∊ ℛ / {−3;0;2}
11 sty 19:06
Julia : aham rozumiem

Wyrażenie (x
√2+2x
√8)
2 jest równe

a) 18x
2
b)−16x
2
c) 50x
2
d) 42x
2
11 sty 19:09
sssss: wzor skroconego mnozenia, napewno sobie sama poradzisz

(a+b)
2 = a
2 + 2ab + b
2
11 sty 19:12
Julia : odp a
11 sty 19:16
sssss: Nie, odp c.
(x√2 + 2x√8)2
2x2 + 16x2 + 32x2 = 50x2
11 sty 19:21
Julia : Które liczby ze zbioru {−3;−2;−1;0;1;2;3} nie nalezą do dziedziny wyrażenia wymiernego x2+x−5
przez x3−9x
a) 0.9
b) −2;−1;1;2
c) −3;−1;1;3
d) −3;0;3
11 sty 19:21
Julia : pomocy
11 sty 19:27
sssss: odp d)
x3 − 9x = x(x2 − 9) x(x−3)(x+3)
x=0 ∨ x= −3 ∨ x=3
11 sty 19:29
Julia : Wartość liczbowa wyrażenia (a
2−16)(a+2) dla a
√2 wynosi

a) 56
√2
b) 14(
√2+2)
c) 56
d) −14(
√2+2)
11 sty 19:34
sssss: d, tylko ze ta 2 w nawiasie juz nie jest pod pierwiastkiem
11 sty 19:36
Julia : no właśnie mi też już wyszło

Przedstawieniem wyrażenia 4−x
2+2xy−y
2 w postaci iloczynu jest

a) ((x−y)−2((x−y)+2)
b) ((x−y)−2)
2
c) −((x−y)−2
((x−y)+2
d) ((x−y)+2)
2
11 sty 19:41
Julia :
11 sty 19:50
Julia : pomocy
11 sty 19:59
Cedro: Odp. D)
i teraz nie jestem pewny ale tak :
4 − (x2 +2xy −y2) = −[ 4 − ( x− y) 2] = [ (x−y) +2 ] 2
ale nie jestem tego pewien
11 sty 20:09
Julia : aha ok

i już ostatnie zadanie w końcu

Stopień wielomianu W9x)=(x−1)
2(2x+1)(4x
3−3) jest równy
a) 5
b) 6
c)8
d)4
11 sty 20:22
Julia : pomoc potrzebna !
11 sty 20:30
Cedro: Proste

Patrzysz jaka jest największa potęga przy x
czyli z (x−1)
2 widzimy że x jest do potęgi 2
(2x+1) tu x ma 1wszą potęgę
(4x
3−3) a tu jest x
3
I teraz mnożymy x
3*x*x
2 = x
6
(Bo gdy mnożymy x o różnych potęgach to tak jakbyśmy je dodawali)
Tak wiec odp. B
11 sty 20:31
Julia : Dziękuje bardzo za pomoc z matematyki
11 sty 20:33
Cedro: żaden problem
11 sty 20:35
O: x = logp{5}1/5
14 lut 17:51