matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosta styczna do wykresu
Darek:
Dla jakiej wartości α, gdzie α∊(0;
π
2
) prosta y=3x jest styczna do wkresu funkcji
9
f(x)=x
2
−x+
− cos2α ?
2
19 lis 14:48
Adamm:
f'(x)=2x−1 f'(x)=3 ⇔ x=2 f(2)=6
9
4−2+
−cos(2α)=6
2
1
cos(2α)=
2
19 lis 14:50