granica z silnią
Mania: n→
∞
19 lis 13:51
Adamm: | | 1*2*...*n | | 1 | |
0≤ |
| ≤ |
| |
| | n*n*...*n | | n | |
tw. o 3 ciągach
19 lis 13:54
Mania: a można to jakoś inaczej bez tego tw. rozwiązać ?
19 lis 13:55
Adamm: a co? awersja?
19 lis 13:58
Mania: miałam na mysli z an+1 / an coos takiego ? nie przepadam za tym tw. o 3 ciagach
19 lis 14:00
Marcin: | 1×2×...×n | | 1 | | 2 | | n | | 1 | |
| = |
| × |
| ×...× |
| < |
| →0 |
| n×n×...×n | | n | | n | | n | | n | |
Albo z tw. Stolza:
| (n+1)! −n! | | n+1 | | 1 | |
| = |
| = |
| →0 |
| (n+1)(n+1) | | (n+1)n (n+1) | | n+1 | |
19 lis 14:03
Marcin: Tam oczywiście do potęgi n się zjadlo
19 lis 14:05
Adamm: Marcin, jesteś pewien z tym tw. Stolza? gdzie jest nn?
19 lis 14:06
Marcin: Prawda Adam, do poprawki, sorki bo na tel się źle pisze
19 lis 14:08
Adamm: + (n+1)!−n!=n!*n≠n+1
19 lis 14:11
Marcin: Też prawda
19 lis 14:17