Równania wykładnicze
abs: Jak rozwiązać takie zadanie?
32x−1+xx+1=12
19 lis 13:17
Eta:
Popraw zapis !
19 lis 13:19
abs: Obawiam się, że nie rozumiem o co Ci chodzi.
19 lis 13:22
Jerzy:
x
2x−1 + x
x+1 = 12
19 lis 13:22
Eta:
Myślę,że równanie jest takie:
32x−1+3x+1=12
19 lis 13:22
abs: Oj przepraszam, nie zauważyłem.
19 lis 13:22
Eta:
19 lis 13:23
Jerzy:
Podstaw: 3x = t i warunek: t > 0
19 lis 13:23
Eta:
To w końcu które ? moje czy Jerzego ?
19 lis 13:24
abs: Możliwe, to przykładowe zadania do kolokwium i wszystkie dotąd były ok, a tu taki rodzynek.
19 lis 13:24
abs: Na kartce jest tak jak napisałem

r
19 lis 13:24
PW: Dogadują się jak gęś z prosięciem.
19 lis 13:25
abs: No ok, zamykam. Może się pomylił jak pisał.
19 lis 13:25
Eta:
(3
x)
2+9*3
x−36=0 ⇒ (3
x−3)(3
x+12)=0 ⇒ 3
x=3 ⇒
x=1
19 lis 13:26
Jerzy:
Moje równanie jest ciekawsze
19 lis 13:27
Eta:
Witaj
PW 
nauczanie w "rolniczaku" ..... nie da zapomnieć o "trzodzie"
19 lis 13:28
PW: Nie, to moja żona zwykła tak mawiać. Była polonistką.
19 lis 13:37
Eta:
19 lis 13:39