Oblicz granice ciagu.
daniel13169: Oblicz granice ciągu ln(1/n2)
Robię to tak (oczywiście n dązy do nieskonczonosci), ale nie wiem czy dobrze: lim(ln(1/n2) =
ln0
i nie wiem ile to jest ln0.
Moj drugi sposob: lim(ln(1/n2)) = lim (ln1−ln(n2)) = 0−∞ = −∞. Jak to obliczyc poprawnie?
Przepraszam
za moj zapis ale nie wiem jak zapisac granice na forum.
19 lis 12:59
Adamm: ten drugi jest ok
19 lis 13:00
Jerzy:
Jeśli liczba logarytmowana dąży do 0 , to ln dąży do − ∞
19 lis 13:02
daniel13169: i tak wystarczy? Dzięki
19 lis 13:02
Jerzy:
![rysunek](rys/126705.png)
Tu masz wykres: f(x) = lnx
19 lis 13:02