Ostrosłupy
Igor:

Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma 14 cm długości,
a krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 60°.
Oblicz pole powierzchni i objętość tego ostrosłupa.
Czyli krawędź podstawy to 14.
Przekątna to 14
√2 czyli podstawa ma trójkąt 7
√2.
Czyli trójkąt o wymiarach 30,60,90.
To wysokość to 2a czyli 14
√2
Przeciwprostokątna to a
√3 czyli 7
√6
Dobrze robię czy jednak coś źle?
Eta:

Dobrze

tylko te słowne komentarze są "pokrętnie" zapisane
" podstawa ma trójkąt " ...... co to za zapis?
H=7
√6 , b=14
√2
Ściany boczne są trójkątami prostokątnymi
| 1 | |
V= |
| *142*7√6= .......... |
| 3 | |
| 1 | |
Pc= 14%2+4* |
| *14√2*14√2=...... |
| 2 | |