Granica której nie rozumiem
Mania: tylko proszę o nierozwiązywanie jej za pomocą reguły de'Hospitale'a bo niestety ale wykładowca
powiedział że wtedy będzie 0 pkt na kolokwium,
więc jakis inny prostszy zapis ?
19 lis 11:58
Adamm: | | cosx | | sin(π/2−x) | |
limx→π/2 |
| = limx→π/2 |
| = −1 |
| | x−π/2 | | x−π/2 | |
19 lis 12:00
Mania: powiedziałbyś z jakiego wzoru wziąłeś ten zapis sin(π/2−x) ?
19 lis 12:01
Jerzy:
| | sin(π/2 − x) | | sin(x − π/2) | |
= lim |
| = lim − |
| = −1 |
| | x − π/2 | | x − π/2 | |
19 lis 12:02
Jerzy:
sin(−x) = − sinx
19 lis 12:02
Jerzy:
A .... cosx = sin ( 90 − x)
19 lis 12:03
19 lis 12:03
Mania: dzieki wielkie
19 lis 12:08