Funkcja kwadratowa z parametrem
Marek : Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x
1 , x
2 równania
x
2−x+2m+3 = 0 spełniają warunek (x
1 + x
2)
3 − (x
13 + x
23) = m
2+4m−6
Warunki :
| ⎧ | Δ>0 | |
| ⎩ | (x1 + x2)3 − (x13 + x23) = m2+4m−6 |
|
Δ=1−8m−12
Δ=−8m−11
| | −b | |
(x1 + x2)3 − (x13 + x23) = ( |
| )3 − ( (x1 + x2) (x12 −x1x2+ x22) ) = |
| | a | |
| | −b | | −b | |
( |
| )3 − ( ( |
| ) ( (x1+x2)2 −3x1x2) ) |
| | a | | a | |
| | −b | | −b | | b2−3ac | |
= ( |
| )3 − ( ( |
| ) ( |
| )) |
| | a | | a | | a2 | |
Podstawiam i mam
−1−(1−6m−9)=m
2+4m−6
−1−1+6m+9=m
2+4m−6
0=m
2−2m−13
Δ=4+52
W odpowiedziach jest inna prawidłowa odpowiedź. Wydaje mi się że gdzieś popełniłem błąd
tylko nie wiem gdzie
19 lis 11:23
19 lis 11:29
Marek : Dzięki , przez taki głupi błąd całe zadanie źle ehhh
19 lis 11:43
Kacper:
Mnie by się nie chciało pisać tego
19 lis 12:36
PW: Mnie też nie:
(x1 + x2)3 − (x13 + x23) = 3x12x2 + 3x1x22 = 3x1x2(x1+x2),
i dopiero wzory Viéte'a.
19 lis 12:58