:(:(
ULKA :(: Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej jest liczba 1.Maksymalny prezedzial w ktorym ta
funkcja jest malejaca to (3,∞).Najwieksza wartosc funkcji f w przedziale <7,8> jest rowna
−12.wyznacz wzor funkcji f i narysuj wykres.
11 sty 18:01
Eta:
pomogę
11 sty 18:07
ULKA :(: chcialabym z wytlumaczenie bo nie wiem jak zaczac to zadanie:(
11 sty 18:15
Eta:
x
1= 1 jeżeli f(x) maleje dla €<3,∞)
to oznacza ,że x
w= 3 i parabola ramionami zwrócona do dołu więc a<0
wiemy,że
| | x1+x2 | |
xw= |
| ...... to x1+x2= 6 => x2 = 5
|
| | 2 | |
teraz z postaci iloczynowej:
y= a( x −1)(x−5) i f( 7) = −12 bo największa wartość jest dla x= 7
zatem: −12= a( 7−1)(7−5) => −12= 12a =>
a= −1
zatem: f( x) = −( x −1)(x−5) =
−x2 +6x −5
narysuj teraz wykres W(x
w, y
w)
czyli x
w=3 to y
w= f(x
w) = −9 +6*3−5 = 4
W( 3, 4) x
1= 1 x
2= 5 i ramiona do dołu
powodzenia w sporządzeniu wykresu
11 sty 18:15
Eta:
Czy wystarczy takie wyjaśnienie?
Jak coś .... to pytaj
11 sty 18:16