matura_to_bzdura: Oblicz granicę ciągu, w którym an=3+6+9+...+3n/7n2+5
19 lis 01:01
Janek191:
| | 3 + 3 n | |
|
| *n = 1,5 n + 1,5 n2 |
| | 2 | |
więc
| | 1,5 n2 + 1,5 n | | | |
an = |
| = |
| |
| | 7 n2 + 5 | | | |
więc
| | 1,5 + 0 | | 1,5 | | 3 | |
lim an = |
| = |
| = |
| |
| | 7 + 0 | | 7 | | 14 | |
n→
∞
19 lis 01:14
Kacper:
Skoro matura to bzdura to proponuję wycofać deklaracje
19 lis 07:42
PW: Ja się ciężko zastanawiam

, a wystarczyło jak
Janek191 − rozwiązać
nie to
zadanie. Matura to bzdura.
19 lis 10:09