matura_to_bzdura: Wyznacz wszystkie wartości paramteru m, m∊R, dla których pierwiastki równania
(m+1)x2−3mx+4m=0 sa liczbami rzeczywistymi i każdy z nich jest większy od 1.
19 lis 00:34
Adamm: możliwe rozwiązania większe od 1
dla m=−1 sprawdzamy
dla Δ<0 mamy brak rozwiązań, więc założenie jest spełnione
dla Δ=0 można sprawdzić ręcznie
dla Δ>0
Δ=9m
2−4(4m)(m+1)=−7m
2−16m>0
m+1>0
szukamy więc takich m że x
w>1 oraz f(1)>0
19 lis 00:41
Adamm: jeszcze przypadek gdy Δ>0 oraz m+1<0
wtedy xw>1 oraz f(1)<0
19 lis 00:42
matura_to_bzdura: I to jest rozwiązanie zadania, tak?
19 lis 00:43
Metis: Sprawdź
19 lis 00:45
matura_to_bzdura: Nie umiem ;___;
19 lis 00:48
Adamm: to się naucz, i będziesz umiał
19 lis 00:54
Adamm: dobra, ja już idę, dobranoc wszystkim
19 lis 00:58