poziom hard
Kamil: Witam.
Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy wolfram(lub jakieś inny kalkulator) będzie mi w stanie
policzyć rozwiązania równań parabolicznych− równanie struny.
Wpisuję do wolframa taką ręgułę, ale nic nie wyskakuje:
d2u/dt2=4*d2u/dx2; u(x,0)=−2sinx; du/dt(x,0)=x; u(0,t)=0; u(pi,t)=0
18 lis 22:47
Mariusz:
Pewnie po podstawieniu
ξ=x+2t
η=x−2t
albo rozdzieleniu zmiennych
u(x,t)=X(x)T(t)
otrzymujesz rozwiązanie
u(x,t)=−sin(x+2t)−sin(x−2t)+xt
i nie zgadzają ci się warunki początkowe
(zwłaszcza ten ostatni)
19 lis 10:41
martyna: Ω
19 lis 10:57
martyna: αβγπβΩΩ≤
19 lis 10:57
martyna: abramowicz klasa 2d
19 lis 10:58
martyna: miłosz abramoicz kl 2d
19 lis 10:59