matematykaszkolna.pl
Chemia. _emDżi_: Chemia Mam napisać dziewięć izomerów C7H16 . Hmmm pomóżcie chemicy
11 sty 17:42
Mateusz: jak widzimy mamy to do czynienia ze związkiem należacym do węglowodorów nasyconych czyli alkanem o nazwie heptan wzór ogólny alkanów CnH2n+2 podstawiamy i sie zgadza wiemy co to są izomery alkany tworzą izomery szkieletową(łancuchową) czyli izomery te roznią sie między sobą budową szkieletu(łancucha) węglowego czyli przy tworzeniu izomerów musisz pokombinowac z łancuchem węglowym ale pamiętaj ze musi byc tyle samo at węgla czyli 7 np jede3n z izomerów heptanu to 2− metyloheksan poradzisz sobie mysle jak co to pisz
11 sty 18:34
Mateusz: rysunekpodam ci jeszcze jeden przykład np n−butan tworzy izomer metylopropan(izobutan)
11 sty 18:53
_emDżi_: Dziękuję bardzo za pomocemotka Butan akurat mam tylko kurcze ten ma 9izomerów i nie mam pomysłu na nie Nie rozumiem tego wogole.
11 sty 18:57
Mateusz: mam ci podac nazwy tych 9 izomerów
11 sty 18:58
_emDżi_: Hm... jeśli tylko masz czas na to i nie sprawiło by Ci to bardzo dużego kłopotu?emotka
11 sty 19:01
Mateusz: no to poczekaj 2 minutki ja sobie je na kartce narysuje i podam ci ich nazwy a ty zeby to zrozumiec narysujesz je sobie i powinnas zrozumiec o co chodzi zresztą napisze jakis inny przykład
11 sty 19:03
Mateusz: n−heptan 2−metyloheksan 3−metyloheksan 2,2−dimetylopentan 2,3−dimetylopentan 2,4−dimetylopentan 3,3−dimetylopentan 3−etylopentan 2,2,3−trimetylobutan
11 sty 19:07
Mateusz: zarz podam przykłąd podobnego zadania z rozwiązaniem i objasnieniem
11 sty 19:07
_emDżi_: Właśnie myśle jak to narysować bo nauczyłam kiedys nazywac te głupie zwiazki a teraz musze na odwrót
11 sty 19:12
Mateusz: rysunekNarysuj wzory półstrukturalne oraz nazwij wszystkie izomery pentanu. Pentan tworzy izomery łancuchowe bo nie posiada podstawników a więc nie tworzy izomerów połozeniowych .Zaczynamy od narysowania łancucha prostego zawierającego 5 at Węgla zgodnie ze wzorem sumarycznym nazwa tego izomeru to pentan z przedrostkiem n oznaczającym łancuch prosty normalny. Aby narysowac wzór kolejnego izomeru odcinamy od łąncucha prostego n−pentanu grupe CH3(metylową) którą podstawiamy do drugiego atomu węgla(obie numeracje tj po lewej i po prawej stronie są takie same). Musimy jeszcze ustalic liczbe atomów wodoru przy atomach węgla przy pierwszym muszą byc 3 przy drugim 1(oprocz dwóch wiązan z atomami jest wiązanie z grupą metylową) przy trzecim 2 i przy czwartym trzy wyni8ka to z faktu ze atom C jest w związkach organicznych IV−wartosciowy nazywamy izomer wiemy ze w łancuchu są 4 atomy węgla zatem rdzen iem nazwy będzie butan wymieniamy jeszcze podstawnik znajdujący sie przy drugim at węgla tj grupe metylową izomerem tym jest 2metylobutan. jest jeszcze jeden izomer pentanu sama spróbuj napisac jego wzór i podac nazwe
11 sty 19:26
_emDżi_: rysunekAle Ty świetnie tłumaczyszemotka ! 2,2 dimetylopropan. Hm chyba tak to powinno być? Ja zawsze sobie skreślam i numerujeemotka
11 sty 19:34
Mateusz: Brawo Brawo więc jednak zrozumiałas
11 sty 19:36
Mateusz: wzór dobrze i nazwa tez gratuluje emotka
11 sty 19:38
_emDżi_: Hm bo te to takie proste saemotka tylko tam tych dziwieciu to mi brakowało zawsze jakiegos ale jak mam nazwy to powinno mi wyjscemotka Dziękujęemotka Nie chciałbyś zostać nauczycielem w mojej szkole?
11 sty 19:39
Mateusz: nie mam uprawnien pedagogicznych pracuje w laboratorium zresztą nauczyciele troche mało zarabiają
11 sty 19:41
Mateusz: mamy np 3,3−dimetylopentan oznacza to ze rdzeniem nazwy bedzie pentan czyli rysujesz 5 at węgla łancucha prostego i przy trzecim at węgla dorysowujesz 2 grupy CH3 bo mamy przedrostek di
11 sty 19:44
_emDżi_: A to mam doczynienia z prawdziwym chemikiem WOW Podziwiam ludzi którzy tak to umieją bo to takie wszystko skomplikowane jest. I bardzo dziękuję za pomoc...się zdziwi, że mam tak pięknie zadanie zrobioneemotka
11 sty 19:49
Mateusz: to akurat nie jest takie straszsne są o wiele gorsze rzeczy np w biochemii ale coz emotka
11 sty 19:57
_emDżi_: W sumie to masz racjęemotka A jak już zrozumie się coś z tej chemii(tak jak ja dzisiaj) to przynajmniej jakaś satysfakcja jestemotka I jeszcze raz dziękiemotka
11 sty 20:00
Mateusz: prosze bardzo powodzenia w nauce emotka
11 sty 20:22
_emDżi_: Dziękujęemotka A Tobie sukcesów w laboratoriumemotka
11 sty 20:32
Mateusz: Dzięki no i zeby nie było wybuchów hahaemotka
11 sty 20:35
Mateusz: chociaz o wybuchy trudno bo pracuje w epidemiologicznym więc rzadko jestem na to narazony
11 sty 20:37
_emDżi_: To Twoja praca jest ciekawsza niż myślałamemotka Wybuchło Wam coś kiedyś?
12 sty 13:17
Mateusz: Nie zdarzyło sie emotka
12 sty 13:57
_emDżi_: Jak Ty wcześnie kończysz pracę, że już na forum jesteśemotka
12 sty 14:09
Mateusz: Dzis miałem wolne emotka
12 sty 14:23
_emDżi_: Takiemu to dobrzeemotka Dziś nie mam niestety zadania z chemii A szkoda
12 sty 14:46