funkcje
MOnia: Sprawdzic czy istnieje funkcja odwortna i podac jej wzor
f: R+→R+ f(x)=73+logx
18 lis 21:56
LHC: 73+logx=y
3+logx=log7y
logx=log7y−3
x=10log7y−3
f−1(x)=10log7y−3
18 lis 22:10
MOnia: a ten przykład?
f: R→R+ f(x)=ex3+5
18 lis 22:13
Jack:
y = ex3 + 5
ln y = x3 + 5
x3 = ln y − 5
x = 3√ln y − 5
f−1(x) = 3√lnx − 5
18 lis 22:20
MOnia: a to?
f: R→R+ f(x)= log2x
18 lis 22:26
MOnia: dziękuje za pomoc
18 lis 22:26
Jack: a sama?
18 lis 22:26
Jack:
log
2x = y
logx = y lub logx = − y
x = 10
y lub x = 10
−y
zatem funkcja odwrotna istnieje ale w przedzialach, czyli ogolnie nie istnieje
18 lis 22:27
MOnia: dziekuje

!
a mozesz jeszcze takie w klamerce?
f: R−R
| | ⎧ | log( x3+3x2+3x+1 dla x≥0 | |
| f(x)= | ⎩ | x dla x<0 |
|
18 lis 22:40
LHC: Jack, masz błąd
18 lis 22:49
MOnia: w którym miejscu?
18 lis 22:51
Jack: aa, oczywiscie ze tak, przeciez nie spierwiastkowalem...
log2x = y
logx = √y lub logx = − √y
x = 10√y lub x = 10−√y
18 lis 22:53
LHC: ^^
18 lis 23:13
Jack:
na poczatek zauwazmy, albo obliczmy (prosmy) jesli nie widzimy ile to jest
x
3 + 3x
2 +3x + 1
jest to oczywiscie (x+1)
3
dla x ≥ 0
y = log(x+1)
3
(x+1)
3 = 10
y
x+1 =
3√10y
x =
3√10y − 1
dla x < 0
y = x, a ta funkcja jest odwrotna sama w sobie.
bo x=y
18 lis 23:23
Jack: zamiast "prosmy" mialo byc "uproscmy"
18 lis 23:24
MOnia: dzięki!
19 lis 00:23