zastosowanie logarytmów
Aga: Janek słuchał muzyki nadawanej przez radio. Gdy usłyszał ulubioną piosenkę, trzykrotnie
zwiększył głośność radia. O ile decybeli wzrósł poziom natężenia dźwięku w pokoju Janka ?
18 lis 21:41
'Leszek:
Poziom natezenia dzwieku
| | J | |
P = 10 log |
| (decybele) |
| | Jo | |
J
o = 10
−12 W/m
2 ,poziom slyszalnosci
| | 3J | | J | |
ΔP = 10*log |
| − 10*log |
| = 10*log (3) |
| | Jo | | Jo | |
18 lis 21:51
Aga: Czyli ok. 5 razy

?
18 lis 21:55
Aga: Dzięki
18 lis 22:02
===:
nie pytają o razy
18 lis 22:40