Wzory skróconego mnożenia
niedoszlymatematyk: POMOCY! Kompletnie nie wiem jak to zrobić!
Rozłóż wyrażenia na czynniki, stosując wzory skróconego mnożenia:
a) (m−9n)² − 9m²
b) (2x+3)² − (x−1)²
Na przykładzie a): niby stosuję wzór a² − b² = (a − b)(a + b), a = m−9n b = 9m, ale nie
wychodzi wynik
taki jaki jest w odpowiedziach... Proszę o dokładne rozwiązanie i szczegółowe wytłumaczenie.
18 lis 20:58
Eta:
a= m−9n , b= 3m
a) (m−9n +3m)(m−9n−3m) =.....................
b) a= 2x+3 , b= x−1
...= (2x+3+x−1)( 2x+3 −x+1)=.........
18 lis 21:04
niedoszlymatematyk: Skąd 3m?

Niech ktoś mi to wszystko wytłumaczy ;
; Właśnie się zczaiłem, że nad tym jednym
przykładem siedzę już ponad godzinę, bo o 20:04 usiadłem do matmy.
18 lis 21:08