Nierówność
Piotr: 3
√4x−8+1≤10*3
√x−2−1
x∊R\{2}
3
√x−2|=t, t>0
3t2−10t+3≤0
Δ=64
t1=3
3{√x−2≤3 i 3{√x−2≥3−1
√x−2≤1 | 2 √x−2≥−1
|x−2|≤1 x∊<2,∞)
x−2≤1 i x−2≥−1
x∊<1,3>
Uwzględniając dziedzinę x∊(2,3>
? Jeśli nie to gdzie robię błąd?
18 lis 20:47
Janek191:
4 x − 8 ≥ 0 ⇒ x ≥ 2 − dziedzina
18 lis 20:51
Piotr: Faktycznie dziedzina zła, wynik byłby wtedy x∊2,3> ale czy byłby on poprawny?
18 lis 20:58
Eta:
Dlaczego odrzucasz x=2 ?
D : x−2≥0 ⇒ D= <2,∞)
Odp: x∊<2,3>
Sprawdzamy dla x=2 : L= 30+1=2 P=U{10/3} L<P
dla x=3 : L=32+1=10 P= 10*30 =10
18 lis 21:01
Piotr: Wiem, wiem dziedzina została mi z innego przykładu i bezmyślnie przepisałem, mój błąd

. W
takim razie jeśli odpowiedź x∊<2.3> jest poprawna to dobrze

Dzięki za pomoc
18 lis 21:04