Zadanie z prawdopodobieństwa klasycznego
PrawdopodobnyRoman: W urnie mamy 12 kul białych i 8 czarnych. Losujemy dwie kule z urny. Oblicz prawdopobieństwo,
że wylosujemy dwie białek ule
18 lis 19:48
18 lis 19:52
yht:
12+8 = 20 kul (razem)
wybieramy dwie kule z 20, więc
| | | | 20! | | 20! | | 18!*19*20 | | 19*20 | |
Ω = | = |
| = |
| = |
| = |
| = 190 |
| | | 2!*(20−2)! | | 2!*18! | | 2!*18! | | 2! | |
A − dwie kule białe (z 12)
więc
| | | | 12! | | 12! | | 10!*11*12 | | 11*12 | |
A = | = |
| = |
| = |
| = |
| = 66 |
| | | 2!*(12−2)! | | 2!*10! | | 2!*10! | | 2! | |
18 lis 19:53
PrawdopodobnyRoman: dzięki!
18 lis 20:00