matematykaszkolna.pl
Pochodna Traumsz: Hejka, mam pytanie o zastosowanie pochodnej w fizyce. Wezmy np dzial kinematyka. Moge obliczyc prredkosc chwilowa uzywajac pochodnej. Albo druga pochodna wyliczyc przyspieszenie. Ale powiedzcie mi jedno. Jak to sie ma do prawdziwego zycia? Co innego jak dostane przyklad 5t2−4t i mam sobie wyliczyc predkosc chwilowa w kazdym punkcie w zaleznosci od czasu. Ale gdzie mi sie to moze przydac majac jakies zwyczajne dane a nie takie cos z kosmosu?
18 lis 18:53
PW: Wcale nie z kosmosu, a z Ziemi. Przyspieszenie ziemskie jest określone wzorem ...
18 lis 19:27
Saizou : cóż...wektory prędkości i przyspieszenia są używane przy wyznaczaniu trójnogu Freneta, który jednoznacznie opisuje dany punkt, który porusza się po jakiejś krzywej klasy C(n), chyba wystarczy założenie że jest C(2), ale lepiej założyć więcej emotka
18 lis 19:37
Traumsz: Ale chodzi mi o bardziej zastosowania w wyliczeniach predkosci. Moge to zrobic, ale majac jakas okreslona funkcje, a jak mam przedstawic np szybkosc przyrostu powiedzmy temperatury nie majac zadnej funkcji? Czy w ogole wtedy jest takie cos do czegokolwiek przydatne?
18 lis 20:35
Traumsz: Moge sobie sam obrac jakies wartosci, z tym, ze majac 2 temperatury i np czas prawdopodobnie dojde do tego, ze zmiany sa liniowe, czyli po co mi znac w tym przypadku pochodne ?
18 lis 20:36
Kacper: Zawsze możesz zrezygnować ze studiów i iść do innej pracy... emotka
18 lis 20:41
Saizou : no to najprościej, masz jakąś parametryzację krzywej, i różniczkując ją, otrzymujesz wektor prędkości. a weź jakąś dziwną krzywą np. linie śrubowa, czy coś
18 lis 20:42