Zbiorem wartości funkcji f(x)=|x+2|-1 dla -3<x<3 jest:
Ania:
18 lis 18:35
Ania: Co powinnam tu zrobić?
18 lis 18:36
Adamm: 1. x≥−2
f(x)=x+1, co jest funkcją monotoniczną więc liczymy wartości skrajne, −2 oraz 3
f(−2)=−1, f(3)=4
zatem na tym przedziale f(x)∊<−1;4)
2. x<−2
f(x)=−x−3, funkcja monotoniczna, tak samo
f(−2)=−1 (nic dziwnego)
f(−3)=0
f(x)∊<−1;0)
suma zbiorów jest zbiorem wartości, f(x)∊<−1;4)
18 lis 18:42
Janek191:

f(x) = −x − 3 dla x ∊ ( − 3 , − 2)
f(x) = x + 1 dla x ∊ < − 2, 3 )
więc
f( − 2) = − 1
f( 3) = 4
ZWf = ( − 1, 4)
===========
18 lis 18:48
Janek191:
Poprawka : ZWf = < − 1, 4)
18 lis 18:49