Funkcja odwrotna
Paweł: Jak sprawdzić czy funkcja jest odwrotna? Co powinienem po kolei zrobić? O co chodzi z funkcją
"na"?
18 lis 17:32
Janek191:
Czy funkcja ma funkcję odwrotną.
f : A → B
f ( A) = B to funkcja f jest "na" cały zbiór B
18 lis 17:39
Paweł: W takim razie jak powinienem zabrać się za taki przykład?
Wykaż, że funkcja f(x)=x|x| jest posiada funkcję odwrotną. Wyznacz ją?
18 lis 17:51
PW:
f(x) = x2 dla x ≥ 0
Jaki jest przepis dla x < 0?
18 lis 18:14
Paweł: dla x<0 ⇒−x2?
18 lis 18:26
PW: No i narysować − widać, że jest rosnąca dla wszystkich x∊R (a rosnąca to różnowartościowa).
Wzoru na funkcję odwrotną szukać osobno na tych 2 przedziałach.
18 lis 18:31