....
Pomocy!: oblicz miejsca zerowe funkcji kwadratowej posługując się wzorami Viete`a jeśli:
a) y=x2+2x−3
tak znam wzory x1+x2 = −2
x1*x2= −3
i co dalej?
18 lis 17:03
Darcia: ja bym Δ liczyła
o ile chodzi o wzór y=x+2x−3
undefined
18 lis 17:07
Darcia: jej sorka y=x2+2x−3
undefined
18 lis 17:07
Pomocy!: nie w poleceniu pisze z Viet'a deltą umiem
18 lis 17:11
Pomocy!: jak to zrobic z Viete'a? ?
18 lis 17:13
Pomocy!: Adamm pomozesz?
18 lis 17:14
Darcia: y=x2+2x−3
Δ=b2−4xac
Δ=22−4x1x(−3)
Δ=4+12=16
√Δ=4
x1=U{{−b−√Δ}{2a}
undefined
18 lis 17:15
Pomocy!: Delta nie
ze wzorów Viete'a jak to zrobic
18 lis 17:17
Adamm: patrz na wzory, jest tylko jedna taka para spełniająca równanie, łatwo zauważyć że
ta para to 1 oraz −3
18 lis 17:18
Darcia: Ciąg dalszy...
x1=−b−√Δ/2a
x1=−2−4/2= −3
x2=−b+√Δ/2a
x2=−2+4/2=1
x1=−3
x2=1
undefined
18 lis 17:19
Janek191:
| | −b | |
x1 + x2 = |
| = −2 ⇒ x2 = − 2 − x1 |
| | a | |
x
1*( −2 − x
1) = − 3 / *(−1)
2 x
1 + x
12 − 3 = 0
x
12 +2 x
1 − 3 = 0
( x
1 + 3)*( x
1 − 1) = 0
x
1 = − 3 lub x
1 = 1
więc
x
2 = − 2 −( −3) = 1 lub x
2 = − 2 − 1 = − 3
18 lis 17:20
Darcia: wyszło na to samo , fakt więcej liczenia , ale mi tak jest łatwiej.
undefined
18 lis 17:20
Adamm: Janek191, ale to jest dokładnie to samo co liczenie bez wzorów, więc nie wiem co to wnosi
18 lis 17:23