Oblicz ile wyrazów jest mniejszych od liczby " -390 " - ciągi
Darcia: Ciąg an określony jest wzorem an= n2 − 50n + 10
Oblicz ile wyrazów jest mniejszych od liczby −390
* Dostałam kartkę i to jest jeden z podpunktów , fakt jest taki ,ze umiem obliczać tego typu
zadania ,
z tym ,że w tej liczbie znajduje się minus i to mnie zaskoczyło , czy to może być błąd przy
druku ?
Obliczyłam ,że n1= 10 i to się zgadza , ponieważ 10 wyraz ciągu da mi −390 , n2= wyszło −40 i
tutaj
pojawia się problem.
Nie znalazłam nigdzie tego typu zadań z ujemną liczbą , pomoże ktoś ?
undefined
18 lis 16:39
Adamm: n2−50n+10<−390
(n−25)2−115<−390
(n−25)2<−275
nie istnieje taka liczba naturalna że nierówność zachodzi
18 lis 16:43
Darcia: No mnie uczyli robić to tak :
a
n=n
2−50n+10
a
n< −390
n
2−50n+10<−390
n
2−50n+400<0
Δ=b
2−4ac
Δ=−50−4x1x400
Δ=2500−1600
Δ=900
√Δ=30
n
1=−b−
√Δ/2a
n
1=(50−30) /2=20/2=10
n
2=−b+
√Δ/2a
n
2=(50+30) /2=40
dalej wychodził zbiór , w tym przypadku (10,40) i różnica między tymi dwoma liczbami,
była odpowiedzą , a tutaj , nie wiem co dalej robić , może zrobiłam to źle.NIE WIEM

undefined
18 lis 17:03
Adamm: n2−50n+10<−390
(n−25)2−615<−390
(n−25)2<225
−15<n−25<15
10<n<40
jest 29 takich liczb
18 lis 17:08