zespolone
davee: Korzystając ze wzoru de Moivre’a obliczyć:
(5√2−i 5√2)15
18 lis 15:07
jc:
| | 1−i | |
= (5√2)15 * √2)15 ( |
| )15= |
| | √2 | |
| | 1+i | |
23 * 27 * √2 |
| = 1024 (1+i) |
| | √2 | |
18 lis 15:26
davee: nie potrafie sie połapać w Twoim zapisie. da sie cos jasniej ?
18 lis 15:31
jc: Zgubiłem jeden nawias
... (√2)15 ...
Zapisałem tak: moduł z liczby do potęgi * liczba o module jeden do potęgi.
Pod przekształceniami masz dwie równości, które wyjaśniają rachunek.
Teraz jest jasno?
18 lis 15:36
davee: niestety nadal ciemno.
18 lis 15:54
PW: Wzór de Moivre'a wymaga postaci trygonometrycznej:
| | 1 | | −1 | |
5√2 − 5√2i = 5√2(1 − i) = 5√2.√2( |
| + |
| i). |
| | √2 | | √2 | |
(1 − i) jest zatem liczbą o argumencie głównym α takim, że
| | 1 | | −1 | |
cosα = |
| i sinα = |
| , |
| | √2 | | √2 | |
czyli
| | 3π | | π | | π | |
α = |
| + |
| = 2π − |
| , |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
5√2 − 5√2i = (5√2)(√2)(cos(2π − |
| ) + sin(2π − |
| )i) |
| | 4 | | 4 | |
Jeżeli są kłopoty z zobaczeniem tego na zasadzie rozwiązywania równań trygonometrycznych,
wystarczy narysować w układzie współrzędnych liczbę (1, −i) i popatrzeć, pod jakim kątem do
dodatniej półosi OX jest półprosta o początku (0, 0) przechodząca przez (0, −1).
Mając to liczymy
(
5√2 −
5√2i)
15 = (
5√2)
15(
√2)
15(
...)
15
tu wzór de Moivre'a, redukcja kąta do zakresu <0, 2π) i odpowiedź gotowa.
18 lis 18:03