napisz rownanie
miro412: napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkty A=(2;1) B=(−2;−3) oraz K=(−1;1) L=(−2;5)
11 sty 17:30
sssss: jedna prosta przechodzaca przez te 4 pkt, czy 2 proste po 2 pkt?
11 sty 17:32
miro412: ssssssssss;2 proste po 2 pk
11 sty 18:16
miro412: dzieki wielkie za wszystko
11 sty 18:17
sssss: to beda 2 uklady rownan. Wychodzisz z ogolnej postaci fukncji liniowej y = ax+b, za x i y
podstawiasz wspolrzedne obu pkt ,czyli :
x;y x ; y
a) A=(2;1) B=(−2;−3)
1=2a +b
−3=−2a+b
rozwiaz powyzszy uklad rownan, a otrzymasz a i b , wstawiasz do wzoru y=ax+b , i masz
rozwiazanie
x ; y x ; y
b) K=(−1;1) L= (−2;5)
1=−a+b
5=−2a +b
To samo co w a).
11 sty 18:19
Eta:
mozna też tak: A( x
A,y
A) B( x
b, y
B)
to równanie pr. AB:
(y−yA) ( xA −xB)= ( x −xA) ( yA−yB)
podstawiając tylko odpowiednie współrzędne punktów
otrzymasz gotowe równania prostych ( bez rozwiązywania układów równań
11 sty 18:24
sssss: ja rowniez dziekuje
Eto , 2 klasa liceum , a dalej nie umiem tej sztuczki
11 sty 18:30
Eta:
Witam mój Ty "bojowniku" z "dede"

Polecam zatem ten wzór upraszcza obliczenia
11 sty 18:32
sssss: A witam

Co do mojej bojki z dede, dalej nie jestem przekonany co do slusznosci jego
rozwiazania
11 sty 18:33
Eta:
Hehe

tak jest na
bank ... Eta vel "dede" dobrze mówi

Zwykle mówimy : jeden pierwiastek przy delcie równej zero
ale tak naprawdę , to jest on dwukrotnym pierwiastkiem x
1=x
2
To jest bardzo potrzebne przy rozwiązywaniu równań kwadratowych z parametrem
11 sty 18:43