Przekształcanie wykresu funkcji
mateusz: Wykres funkcji g otrzymujemy przez symetryczne odbicie względem osi OX wykresu funkcji
f(x)=x2 , a następnie przesunięcie o trzy jednostki do góry. Funkcja g dana jest wzorem:
(odpowiedź: g(x)= −(x2 − 3)
Proszę o wyjaśnienie, dlaczego ta odpowiedź jest prawidłowa? Przecież wykres jest przesunięty
do góry. Skąd "−3" we wzorze?
18 lis 12:05
PW: −(x2 − 3) = −x2 + 3
18 lis 12:09
Jerzy:
Po odbiciu względem osi OX mamy funkcję: h(x) = −x2, teraz przesuwamy o 3 jednostki do góry
i mamy: g(x) = −x2 + 3 = −(x2 − 3)
18 lis 12:11
pdw: f(x)=2x2
9 cze 12:52