Darboux
Jasiek: Czy równanie ma rozwiazanie? Jakim sposobem?Chyba nie da sie Darboux.: lnx=arcctgx
18 lis 11:35
5-latek: Przeciez wczoraj w nocy odpisal ci jc ze nie .
18 lis 11:38
PW:

Spróbuj w jednym układzie współrzędnych narysować wykresy
f(x) = lnx i g(x) = arcctgx dla x > 0.
Przecież oba wykresy znamy, to powinno przekonać jaka jest odpowiedź, a nawet pokazać
przybliżone rozwiązanie..
18 lis 11:59
jc: 5−latku, zasugerowałem, że chodzi o tw. Bolzano (o przyjmowaniu wartości pośrednich
przez funkcję ciągłą), a nie tw. Darboux (o przyjmowaniu wartości pośrednich
przez pochodną, pochodna nie musi być ciągła). O drugim twierdzeniu rzadko się
wspomina, nawet nie znam zastosowań. Pierwsze natomiast jest bardzo ważne.
Równanie ma ma rozwiązanie, co zostało wyjaśnione powyżej.
18 lis 12:05