Zamiana zmiennych
Benny: Jeśli mam obszar |x|+|y|≤1, to po podstawieniu u=x+y, v=x−y jak będzie zmieniał się zakres tych
zmiennych, bo nie mogę tego odczytać.
18 lis 11:26
Benny: Dobra rozumiem, że wystarczy to narysować i kopnięty kwadrat nam się normalnie położy?
18 lis 11:30
Jerzy:
Kopnięty kwadrat ... to romb
18 lis 11:32
Benny: W tym wypadku to nadal kwadrat
18 lis 11:44
Benny: Możesz mi powiedzieć jak sobie wyobrazić współrzędne sferyczne? Chodzi mi o zakres zmiany
kątów.
x=rcosφcosθ
y=sinφcosθ
z=rsinθ
18 lis 11:45
18 lis 11:50
jc: Jak na globusie, choć technicy i fizycy przyjmują inną umowę niż matematycy i geografowie.
Kąt θ liczą od osi. Ty liczysz od równika.
18 lis 12:09
Benny: Ok chyba sobie to wyobraziłem choć nie wiem czy dobrze. Jednym kątem zakreślam koło w poziomie,
a drugim półokrąg w pionie. Razem oba kąty zakreślą mi sferę. Jeden kąt ma zmienność 0 do 2π,
18 lis 12:13
Jerzy:
Dokładnie tak
18 lis 12:14
jc: Fizyk zamieni sinus z kosinusem i oczywiście zmieni zakres kąta.
18 lis 12:19
Benny: | | −π | | π | |
Drugi kąt czy jest od |
| do |
| lub od 0 do π zależy od podstawienia, tak? |
| | 2 | | 2 | |
18 lis 12:20
jc:
Matematycy + geografowie:
x = r cos φ cos θ
y = r sin φ cos θ
z = r sinθ
− π/2 ≤ θ ≤ π/2
Fizycy i technicy:
x = r cos φ sin θ
y = r sin φ sin θ
z = r cosθ
0 ≤ θ ≤ π
18 lis 12:42
Benny: Dzięki
18 lis 12:43
Benny: Możesz mi jeszcze powiedzieć w jakiej kolejności całkuje wtedy?
∫∫∫drdφdθ czy nie ma znaczenia?
18 lis 13:08
ułameczek:
od "wewnątrz" dr,dφ,dθ
18 lis 13:10
jc: Spójrz na założenia tw. Fubiniego.
Czasem kolejność ma znaczenie.
Dwie poniższ całki iterowane istnieją i są różne.
0 ≤ x ≤ 1
0 ≤ y ≤ 1
Dlaczego?
18 lis 13:19
Benny: Tak myślałem, znałem to twierdzenie

Obie całki iterowane muszą istnieć oraz musi istnieć
całka podwójna.
Jak łatwo pokazać, że całka nie istnieje?
18 lis 14:07
jc: Wydaje mi się, że pierwsza całka w obszarze 0 ≤ y ≤ x ≤ 1 jest nieskończona.
18 lis 14:26
Benny: No, ok, ale przypuśćmy, że obie iterowane istnieją. Jak pokazać, że całka podwójna nie istnieje
łatwo?
18 lis 14:32
jc: Tu obie iterowane istnieją. Oblicz. To nie jest trudne.
Inna rzecz. Wszystkie 3 całki, to całki niewłaściwe (funkcja podcałkowa jest nieograniczona).
18 lis 14:36
jc: Pascala używałem dawno i krótko. Wskaźników w Pascalu nie użyłem nigdy.
Nie znam się na takich rzeczach.
18 lis 14:38
jc: Oj, to było dla Mariusza.
18 lis 14:38
Benny: Czyli jak oblicze ∫∫dxdy i ∫∫dydx i wyjdzie mi coś innego to koniec?
18 lis 15:19
jc: To był przykład z książki. Ilustrował fakt, że całki iterowane mogą istnieć,
a całka podwójna nie.
18 lis 15:28
Benny: Na wiki chyba jest ten sam przykład.
18 lis 15:30