trygonometr
Jack: zad.
cos(8x) + cos(2x) = 0
zatem
cos(8x) = − cos(2x)
cos(8x) = cos(π−2x) lub cos(8x) = cos(π+2x)
i z tego wychodza 4 rozw, czy przym 2 sie powtarzaja, wiec zostaja
x = pi/12 + kpi/6
x = − pi/12 + kpi/6
x = pi/4 + kpi/2
wolfram jednak podaje ±pi/12 + kpi/2 a nie kpi/6
czy ta metoda w takim razie jest bledna?
18 lis 01:04
Eta:
Jacuś 
Od kiedy to .......... 8x+2x = 12x

i 8x−2x= 4x
18 lis 01:47
Eta:
Pewnie wpisałeś do wolframa : cos(8x)+cos(4x)=0
18 lis 01:48
Eta:
Dobrej nocy
18 lis 01:55