Rozwiąż nierówność
KajtekJakub: Pomożecie ?

rozwiąż nierównośc :
2x/x
2 <(mniejszcze bądz równe) 2x+3/3x
2+3x
Odpowiedz : x∊(−
∞,−1) ∪ (0;1)
18 lis 00:10
KajtekJakub: 2x/x2−1 <(mniejszcze bądz równe) 2x+3/3x2+3x EDIT ; zgubiłem −1
18 lis 00:13
18 lis 00:17
KajtekJakub: Dokładnie taki przykład
18 lis 00:18
PW: x
2 − 1 = (x−1)(x+1), a więc do dziedziny nie należą 1 i −1.
3x
2 + 3x = 3x(x+1), a więc do dziedziny nie należy 0 (liczba −1 już zostałe uwzględniona przy
badaniu mianownika pierwszego ułamka).
D = R\{−1, 0, 1}
Rozwiązanie:
| | 2x | | 2x+3 | |
|
| − |
| < 0 |
| | (x+1)(x−1) | | 3x(x+1) | |
Wspólny mianownik to 3x(x+1)(x−1). Zwyczajnie dodajemy ułamki i patrzymy co tam otrzymamy w
liczniku.
18 lis 00:24
KajtekJakub: Tak zrobiłem
| 6x2 | | 2x2−2x+3x−3 | | 4x2+x−3 | |
| − |
| = |
| |
| 3x(x+1)(x−1) | | 3x(x+1)(x−1) | | 3x(x+1)(x−1) | |
Następnie liczyłem deltę która wysza 49 , a dalej x1 i x2 nie zgadazją sie z wynikiem
18 lis 00:32
PW:
| | 4x2 − x +3 | |
|
| < 0 |
| | 3x(x+1)(x−1) | |
18 lis 00:42
PW: Zmieniłem przez nieuwagę nierówność, ma być "≤".
18 lis 00:47
Eta:

...... (4x
2−x+3)3x(x+1)(x−1)≤0 4x
2−x+3 >0 dla każdego x
zatem 3x(x+1)(x−1)≤0 i x≠0,x≠ −1, x≠1
Odp:
x∊(−∞, −1) U (0,1)
18 lis 01:53