FUNkcje
kotek: Zbadać czy dane przekształcenie f:R→R jest odwzorowaniem róznowartosciowym.jesli f nie jest
roznowartosciowe, wskazac x
1 i x
2 takie ze x
1 ≠ x
2 ale f(x
1)≠f(x
2)
| | ⎧ | √x+1 dla x∊R+ | |
| a) f(x)= | ⎩ | 3x dla x∊R\R+ |
|
17 lis 23:44
PW: f(x) to dwie funkcje rosnące:
g(x) = 3x dla x < 0
h(x) = √x+1 dla x ≥ 0
"sklejone" w punkcie x0 = 0.
g(x) → 0 dla x → 0−
h(0) = 1
Wynika stąd, że f(x) jest rosnąca na całej osi R, jest więc różnowartościowa.
18 lis 00:13
kotek: co rozumiec przez 'sklejone'?
18 lis 20:37