funkcje
kotek: Sprawdz czy istnieje funkcja odwrotna, jesli tak to podaj jej wzor:
a) f: R+→R f(x)=2x2−1
b) f: R+→R+ f(x)=73+logx
c) f: R→R+ f(x)=3x3+3x2+3x−1
d) f: R→R+ f(x)= log2x
e) f: R→R+ f(x)=ex3+5
17 lis 23:36
kotek: up
18 lis 18:42
Janek191:
a) y = 2x2 −1 = 0,5*2x2 / *2
2 y = 2x2
log2 (2y) = x2
x = √log2 (2y)
Po zamianie zmiennych
y = √ log2 (2x)
18 lis 18:53
kotek: mozesz krok po kroku to zapisac?
18 lis 20:20
kotek: aaa przepraszam, to jeden przykład
18 lis 20:21
Saizou :
najpierw sprawdz czy możesz szukać funkcji odwrotnych
18 lis 20:24
kotek: jak to zrobic?
18 lis 20:28
kotek: mozesz pokazac na przykładzie?
18 lis 20:28
Saizou : musi byc bijekcją
18 lis 20:29
kotek: prosze o pomoc
18 lis 20:34