Oblicz
katix: Na bieżni stadionu sportowego odbył się bieg na dystansie 10 km .zwycięzca tego biegu przebiegł
Cały dystans w czasie 40 minut ostatni zawodnik biegł z prędkością 12,5 km/h i został
zdublowany przez późniejszego zwycięzcę po upływie 9 minut i 36 sekund od chwili rozpoczęcia
biegu. Ile razy każdy zawodnik kończący bieg okrążył stadion? Ile czasu upłynęło od przybycia
pierwszego od ostatniego zawodnika ?Przyjmujemy że zawodnicy biegli ze stałą prędkością
17 lis 23:03
Eta:
| | 10km | |
v1 = |
| = 15 km/h , v2=12,5 km |
| | 2/3h | |
| | 10 | | 10 | |
t1= |
| = 40 min , t2= |
| = 48 min |
| | 15 | | 12,5 | |
Odp: 8 min upłynęło po przybyciu pierwszego do przybycia ostatniego
9min 36 s = 576 s
| | 15000m | |
s1= |
| *576 s = ..... = 2 400m |
| | 3600s | |
| | 12500m | |
s2= |
| *576 s=..... = 2 000m |
| | 3600s | |
zatem stadion miał długość 400m (jedno okrążenie)
zawodnicy pokonali :10km=10 000m :400m = 25 okrążeń
18 lis 02:07