matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
...:
oblicz
√
x−2
−
√
x−6
=2
17 lis 22:59
Jack:
Dziedzina : x − 2≥0 −−−> x ≥ 2 x − 6≥ 0 −−−> x ≥ 6 zatem x ≥ 6
√
x−2
= 2 +
√
x−6
/
2
x−2 = 4 + 4
√
x−6
+ x−6 4
√
x−6
= 0
√
x−6
= 0 /
2
x − 6 = 0 x=6 ∊ D
====
17 lis 23:02