Rysowanie wykresu funkcji
Nataliaa: Narysuj wykres funkcji: f(x)= |x+1|+|x−3|. Na podstawie wykresu tej funkcji określ liczbę
rozwiązań równania f(x)=m, w zależności od parametru m.
Od czego tu zacząć rysowanie? Osobno każdej z wartości bezwzględnych nie narysuję.... nie mam
pomysłu, pomożecie?
17 lis 22:40
Adamm:

a czemu nie?
rozbij na przedziały i rysuj
17 lis 22:44
Eta:

{ −x−1−x+3 = −2x+2 dla x <−1 rysujesz część prostej y=−2x+2
f(x) = { x+1−x+3 = 4 dla x ∊<−1, 3) .................... y= 4
{ x+1+x−3 = 2x−2 dla x≥3 ....................... y= 2x−2
17 lis 22:48
Nataliaa: Ok, rozumiem, dziękuję bardzo
17 lis 23:37