Granica
Analizka: Oblicz granice przy x−>∞ z an
Mozna chyba z twierdzenia o trzech ciągach. Odp to 1.
an=(n−sin 1)/(n2+1) +(n−sin 2)/(n2+2) + ... + (n−sin n)/(n2+n)
Wytłumaczył by ktoś ?
17 lis 22:04
Adamm: x→∞ ...
17 lis 22:06
Analizka: n−>∞
17 lis 22:08
Jack:
sin1 oznacza sin1
o wtedy sin(pi) = sin(180
o) czy jako radiany czyli sin1, a sin pi to
sin(3,14) ?
| | n − sin1 | | n−sin2 | | n − sinn | |
an = |
| + |
| + ... + |
| = |
| | n2+1 | | n2+2 | | n2+n | |
| | n − sin1 + n−sin2 + n−sin3 + ... + n − sinn | |
= |
| = |
| | n2+n | |
| | n*n − sin1 − sin2 − sin3 − ... − sinn | |
= |
| = |
| | n2+n | |
| | n2 − (sin1 + sin2+sin3+...+sin n) | |
= |
| = |
| | n2+n | |
| | n2 | | sin1+sin2+sin3+...+sinn | |
= |
| − |
| |
| | n2+n | | n2+n | |
| | n2 | | sin1+sin2+sin3+...+sinn | |
lim ( |
| − |
| ) = |
| | n2+n | | n2+n | |
| | n2 | | sin1+sin2+sin3+...+sinn | |
= lim |
| − lim |
| = 1−0 = 1 |
| | n2+n | | n2+n | |
17 lis 22:08
Adamm: Jack, tam masz różne mianowniki
17 lis 22:10
Jack: jaaa, zle odczytalem, fakt, moje rozw. do kosza
17 lis 22:11
Analizka: Ale skąd w mianowniku n2 +n? Przecież nie mogę tego tak zwinąć bo wtedy przepadają mi
1+2+3+4+5... Dodaję samo n, które jest w ostatnim wyrazie.
17 lis 22:12
Adamm: mogłoby być jako górna granica, ale moim zdaniem w ostatniej linijce drugiej granicy
brakuje uzasadnienia
17 lis 22:12
Adamm: czy tam dolna, nie ważne
17 lis 22:12
Analizka: Taaak, własnie te mianowniki nie mogę zwinąć w jakiś mądry sposób
17 lis 22:13
17 lis 22:16
Analizka: Mogę prosić o wyjaśnienie ?
17 lis 22:18
Analizka: Nie rozumie skąd tam −n i +n i gdzie uciekły nam sinusy
17 lis 22:19
jc: k−ty składnik, 1 ≤ k ≤ n
| n − sin k | | n | | sin k | |
| = |
| − |
| |
| n2 + k | | n2+k | | n2+k | |
| | 1 | | sin k | | 1 | |
− |
| ≤ − |
| ≤ |
| |
| | n2 | | n2+k | | n2 | |
Po wysumowaniu mamy
| n | | 1 | | 1 | |
| − |
| ≤ an ≤ 1 + |
| |
| n+1 | | n | | n | |
trzy granice →1
17 lis 22:20
Adamm: | n−sin1 | | n−sinn | | n−sin1+...+n−sinn | | n2+n | |
| +...+ |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| n2+1 | | n2+n | | n2+1 | | n2+1 | |
| n2−n | | n−sin1+...+n−sinn | | n−sin1 | | n−sinn | |
| ≤ |
| ≤ |
| +...+ |
| |
| n2+n | | n2+n | | n2+1 | | n2+n | |
17 lis 22:21
Jack: @jc
czy jak sie zrobi tak jak napisales 20:20 to bedzie poprawnie?
moge sobie zsumowac nierownosci itd?
17 lis 22:27
Adamm: Jack, wiem że pytałeś się jc, ale możesz
17 lis 22:29
Analizka: Już rozumie, dziękuję bardzo
17 lis 22:30